ΟΡΜΟΝΟΛΟΓΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ
Πρόκειται για ένα πολύ χρήσιμο διαγνωστικό εργαλείο που μπορεί να συμβάλει στην διάγνωση και στην θεραπεία πολλών γυναικολογικών παθήσεων.
- Ο ορμονολογικός έλεγχος πραγματοποιείται στην γυναίκα αναπαραγωγικής ηλικίας από την 3η έως την 5η ημέρα της περιόδου.
- Σε γυναίκες που βρίσκονται στην περιεμμηνόπαυση ή στην εμμηνόπαυση μπορεί να πραγματοποιηθεί ορμονολογικός έλεγχος και εκτός του ημερών αυτών.
- Καλό είναι ορμονολογικός έλεγχος να πραγματοποιείται στην γυναίκα την 3η ημέρα της περιόδου περίπου 2 με 3 ώρες μετά το πρωινό ξύπνημα.
- Ο ορμονολογικός έλεγχος είναι αιματολογική εξέταση που βοηθά στην διάγνωση και θεραπεία ενδοκρινολογικών / γυναικολογικών παθήσεων όπως πολυκυστικές ωοθήκες, καθυστέρηση στην περίοδο, αυξημένη προλακτίνη, περιεμμηνόπαυση κτλ.
- Δεν παίζει κάποιον σημαντικό ρόλο η διατροφή της γυναίκας το πρωί που είναι προγραματισμένος ορμονολογικός έλεγχος.
- Με τον ορμονολογικό έλεγχο Θα πρέπει να διερυνόνται τυχών παθολογικές τιμές που έχουν σχέση με:
- Οιστρογόνα
- Ανδρογονα
- Ορμονες υποφυσης
- Ορμονες θυροειδους
- Ορμονες επινεφριδιων
- Λοιπες ειδικες γυναικολογικες ορμονες.
Ειδικά σε γυναίκες με σύνθετα ορμονολογικά προβλήματα , όπως πολυκυστικές ωοθήκες, ορμονολογικός έλεγχος θα πρέπει να συνδύαζεται με τις μετρήσεις σακχάρου, καμπύλη γλυκόζης και καμπύλη ινσουλίνης. Στις περιπτώσεις αυτές οι εξεταζόμενες θα πρέπει να εξετάζονται πρωι νηστικές.
Η σωστή ερμηνεία των αποτελεσμάτων του ορμονολογικού ελέγχου είναι πολύ μεγάλης σημασίας και θα πρέπει να πραγματοποιείται από γυναικολόγο εξειδικευμένο η τουλάχιστον εξοικειωμένο σε θέματα γυναικολογικής ενδοκρινολογίας.
Ο συνδυασμός ορμονολογικού ελέγχου με την γυναικολογική εξέταση και το κολπικό υπέρηχο προσφέρει στην γυναίκα τα μέγιστα διαγνωστικά και θεραπευτικά αποτελέσματα.
Ορμονολογικος έλεγχος μπορεί και θα πρέπει να πραγματοποιείτε και σε έφηβες γυναίκες που παρουσιάζουν διαταραχές της περιόδου, καθυστέρηση της περιόδου, η καθυστερηση έναρξης της περιόδου (καθυστερημενη ήβη).