
ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΥΠΟΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑΣ
Υπογόνιμο θεωρείται ένα ζευγάρι όταν δεν υπάρχει μια φυσική σύλληψη έπειτα από ελεύθερες σεξουαλικές επαφές για περισσότερο από ένα χρόνο. (WHO World Health Organization)(2016).
Υπάρχουν δύο παράγοντες οι οποίοι θα πρέπει να διερευνηθούν σε περιπτώσεις υπογονιμότητας.
1. Γυναικεία υπογονιμότητα.
2. Ανδρική υπογονιμότητα.
Πως μπορώ να ξέρω αν είμαι γόνιμη; τι εξετάσεις πρέπει να κάνω;
Η γονιμότητα στην γυναίκα εξαρτάται από ορμονολογικούς, ανατομικούς, παθολογικούς, γονιδιακούς αλλά και σωματικούς παράγοντες.
Ορμονικό προφίλ
Το ορμονικό προφίλ της γυναίκας είναι μείζων παράγοντας που μπορεί να προκαλέσει υπογονιμότητα στην γυναίκα. Νέες γυναίκες συνήθως παρουσιάζουν υπογονιμότητα λόγο πολυκυστικών ωοθηκών, υπερανδρογοναιμίας , αυξημένης προλακτίνης κτλ. Επίσης παθήσεις του θυρεοειδούς, των επινεφριδίων και σακχαρώδης διαβήτης μπορεί να προκαλέσουν υπογονιμότητα. Μεγαλύτερες γυναίκες λόγο της πτώσης των οιστρογόνων αλλά και ατελών (κακών) ωορρηξιών μπορεί να παρουσιάσουν υπογονιμότητα.
Ανατομικοί παράγοντες, που έχουν σχέση με την μήτρα, τον τράχηλο, τις ωοθηήκες προκαλούν υπογονιμότητα
Παθολογικοί παράγοντες όπως φλεγμονές του τραχήλου και της μήτρας προκαλούν υπογονιμότητα όπως επίσης προηγούμενες επεμβάσεις καυτηριασμόι, εκτρώσεις κτλ επηρεάζουν την γονιμότητα. Το κυριότερο και περισσότερο ευαίσθητο όργανο είναι οι σ’αλπιγγες καθώς συμφήσεις σαλπίγγων από φλεγμονές προκαλούν υπογονιμότητα και εξωμήτριες κυήσεις.
Γονιδιακοί παράγοντες επηρεάζονται από την ηλικία της γυναίκας, ετσι, παρότι οι ωορρηξίες μπορεί να γίνονται κανονικά τα ωάρια δεν είναι ποιοτικά χρωμοσωμικά οπ’οτε και δεν γονιμοποιούνται η αποβάλονται.
Τελικά πως ξέρω αν πάσχω από υπογονιμότητα;
Το πρώτο που πρέπει να γίνει είναι μια γυναικολογική εξέταση και κολπικός υπέρηχος, έπειτα, καθορίζεται το ορμονικό προφίλ και τυχόν άλλες παθήσεις.
Θα πρέπει επίσης να εξετάζεται και η αντι – μυλλεριανη ορμόνη AMH. Είναι μια πολύ ευαίσθητη ορμόνη η οποία μας δείχνει τις αποθήκες ωοθηλακίων αλλά δεν μπορούμε να κρίνουμε απόλυτα αν αυτά τα ωοθηλάκια είναι ποιοτικά.
Εάν πάσχω απο υπογονιμότητα θα πρέπει να κάνω απευθείας εξωσωματική;
Όχι, ανάλογα με την ηλικία, η γυναίκα θα πρέπει να περνά από την 1η βαθμίδα υποβοηθούμενης αναπαρραγωγής που είναι η σπερματέγχυση και η πρόκληση ωορρηξίας.