ΥΠΟΤΡΟΠΙΑΖΟΥΣΕΣ ΚΟΛΠΙΤΙΔΕΣ
Υποτροπιάζουσες κολπίτιδες είναι φλεγμονές του αιδοίου και του κόλπου οι οποίες παρά την αρχική τους θεραπεία επιστρέφουν και προσβάλουν ξανά και ξανά το γεννητικό σύστημα συνήθως μετα την παροδο καποιων ημερών ή μηνών.
Μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές επιπτώσεις στην ζωή και στη καθημερινότητα της γυναίκας καθώς εκτός από ενοχλητικά συμπτώματα όπως φαγούρα, τσούξιμο, αλλαγή στα υγρά, ξηρότητα και πόνο στην σεξουαλική επαφή έχουν και ψυχολογικές επιπτώσεις όπως άρνηση σεξουαλικότητας, μόνιμο αίσθημα νοσηρότητας, φοβία μεταδοτικότητας, μελαγχολία κτλ.
ΓΙΑΤΙ ΑΦΟΥ ΕΚΑΝΑ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΕΧΩ ΞΑΝΑ ΚΟΛΠΙΤΙΔΑ;
Η απάντηση είναι ότι παρά την αρχική ή τις επόμενες θεραπείες ο μικροοργανισμός δεν έχει εξαλειφθεί και κολπική χλωρίδα δεν έχει επανέλθει στην αρχική της κατάσταση. Επίσης κάποιοι μικροοργανισμοί όπως μύκητες και βακτήρια έχουν την ικανότητα να δημιουργούν ένα προστατευτικό φραγμό ¨μικροβιακό φιλμ¨ το οποίο αποτρέπει την δράση αντιβιοτικών στον κόλπο κυρίως τοπικών.
ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΟΥ;
Η καλύτερη λύση στην αντιμετώπιση μιας ή πολλών υποτροπών κολπίτιδας είναι η κατάλληλη επιλογή ενός αντιβιοτικού ή ιατροτεχνολογικού σκευάσματος το οποίο θα διασπάσει το προστατευτικό φιλμ που δημιουργεί το μικρόβιο έτσι ώστε να επιτευχθεί μετέπειτα η εκρίζωση του μικροοργανισμού.
ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ ΠΟΥ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΑΝΩ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΣΥΝΕΧΟΜΕΝΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ;
Σίγουρα!! Η γυναίκα εκτός από την επιλογή ενός γυναικολόγου που θα της προσφέρει την κατάλληλη θεραπεία εξατομικευμένα και ολιστικά, θα πρέπει να συμβάλει η ίδια στην αποκατάσταση της κολπικής της χλωρίδας αλλάζοντας κάποιες διατροφικές και βιωτικές συνήθειες όπως κάπνισμα, κακή διατροφή, αλκοόλ, υψηλή πρόσληψη υδατανθράκων κτλ.
ΚΟΛΠΙΤΙΔΑ ΞΑΝΑ, ΦΑΓΟΥΡΑ ΚΑΙ ΤΣΟΥΞΙΜΟ ΠΑΛΙ, ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΞΕΤΑΖΟΜΑΙ ΣΥΝΕΧΕΙΑ;
Η απάντηση είναι όχι !!! Εμείς, μετά την αρχική εξέταση και λήψη ιστορικού πραγματοποιούμε τουλάχιστον άλλη μια εξέταση follow up καθορίζοντας αν θα πρέπει να λάβονται επιπλέον μέτρα ή όχι.