ΙΝΟΜΥΩΜΑΤΑ

ΙΝΟΜΥΩΜΑΤΑ

Τα ινομυώματα είναι καλοήθης όγκοι που προέρχονται από το μυϊκό τοίχωμα της μήτρας. Ετοιμολογικά τα ινομυώματα αποτελούνται από σύμπλεγμα λείων μυϊκών ινών και ελαστικού ιστού, ενώ συνήθως αποτελούν παθήσεις της αναπαραγωγικής ηλικίας της γυναίκας.

Πόσο συχνά παρουσιάζονται τα ινομυώματα;

Δυστυχώς τα ινομυώματα αποτελούν σήμερα μια από τις πιο συχνές παθήσεις στις γυναίκες, καθώς παρουσιάζουν συχνότητα που μπορεί να φτάσει το 20 – 40% των γυναικών ηλικίας 37 έως 47 ετών!

Πως θα καταλάβω ότι εχω ινομυώματα;

Τα ινομυώματα παρουσιάζονται αρκετές φορές με έντονα συμπτώματα στις γυναικες αναπαραγωγικής ηλικίας, όπως βαρειά αιμορραγία (πολυμηνόρροια, μηνορραγία ), αίμα στην μέση του εμμηνορυσιακού κύκλου, ακανόνιστη αιμορραγία εκτος της αναμενόμενης ημερομηνίας ε.ρ. κύκλου, αύξηση της συχνότητας της περιόδου (συχνομηνόρροια) κτλ.

Επίσης, μεγάλα ευμεγέθη ινομυώματα δύναται να προκαλέσουν στις γυναίκες πόνο κατά την σεξουαλική επαφή, πιεστικά φαινόμενα προς την ουροδόχο κύστη άρα συχνοουρία και επιτακτικότητα, ακόμη προκαλουν αίσθημα βάρους στην κοιλιακή χώρα ή και μετεωρισμό (πρήξιμο, φούσκωμα). Τα ινομυώματα μπορούν να είναι ασυμπτωματικά.

Γιατί παρουσιάζω την συγκεκριμένη πάθηση;

Η εμφάνιση των ινομυωμάτων παρουσιάζεται με έντονη κληρονομικότητα!!! δηλαδή, θα παρουσιαστούν έως και πέντε φορές συχνότερα σε συγγένεια πρώτου βαθμού όπως από την μητέρα στην κόρη κτλ. Ακόμα, η ανάπτυξή τους οφείλετε κυρίως σε ορμονικούς παράγοντες όπως τα οιστρογόνα. Δηλαδή, έχει πιστοποιηθεί πως αύξηση των οιστρογόνων στην γυναίκα προκαλεί συνήθως αύξηση των ινομυωμάτων.

Ινομυώματα, μπορώ να κάνω παιδιά;

Η απάντηση είναι Ναι! τα ινομυώματα αν και σχετίζονται με υπογονιμότητα η επίπτωσή τους στην γονιμότητα της γυναίκας εξαρτάται από την θέση τους και τις διαστάσεις αυτών. Για παράδειγμα, ινομυώματα που βρίσκονται κοντά στο ενδομήτριο (υποβλεννογόνια) μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα εμφύτευσης του εμβρύου αρα και αποβολές. Ενώ μεγαλύτερα ινομυώματα μπορούν να προκαλέσουν υπογονιμότητα καθότι παραμορφώνουν την ενδομητριαία κοιλότητα. Η θεραπεία των ινομυωμάτων πριν την σύλληψη έδειξε τετραπλάσια ποσοστά σύλληψης σε σχέση με γυναίκες που δεν είχαν κάνει κάποια θεραπεία.

Ποια είναι η θεραπεία των ινομυωμάτων;

Η θεραπεία των ινομυωμάτων είναι χειρουργική. Τελευταία, ειδικά σε γυναίκες που δεν έχουν γεννήσει εφαρμόζεται η λαπαροσκοπική εκτομή των ινομυωμάτων αυξάνοντας έτσι τα ποσοστά σύλληψης και γονιμότητας.

Υπάρχει κάποια άλλη θεραπεία για τα ινομυώματα εκτός του χειρουργείου;

Υπάρχουν μοντέρνες θεραπείες για τα ινομυώματα οι οποίες εφαρμόζονται συνήθως σε γυναίκες που έχουν αποκτήσει ένα τουλάχιστον παιδί! Για παράδειγμα η εφαρμογή του spiral MIRENA εντός της μήτρας στοχεύει στον περιορισμό αύξησης και την ελάττωση του ινομυώματος καθώς και στην βελτίωση της αιμορραγίας που αυτά προκαλούν. Επίσης τα ινομυώματα μπορούν να περιοριστούν εφαρμόζοντας συγκεκριμένες ορμονικές θεραπείες που στοχεύουν στην ελάττωση των οιστρογόνων της γυναίκας.